Bio Nederlands


Korte Biografie van Merel Moistra

Merel Moistra (19xx) is de artiestennaam van Merel Noomen, de dochter van Jan Noomen (1937-2008) en Mien van Erp (1940-). Na een voltooide MBO-electronica opleiding wordt zij verkoper van computers. Na een korte carrière in de verkoop besluit ze dat het toch slimmer is om Psychologie te gaan studeren. Na haar studie begint ze een carrière als liedjesschrijfster en wordt daarna cabaretière. Hieronder leest u hoe dat ging.

Merel Moistra Liedjesschrijfster,

In 2003 wordt Merel door Love Life Music productions gevraagd om de liedjes te schrijven voor het Leuke Leerzame Liedjes cd-project. Liedjes over educatieve onderwerpen aangedragen door leerkrachten uit het basisonderwijs.

Deze liedjes vormden de basis voor de Kindervoorstelling “Het Toverbos” van Merel en Woedy Woet (drievoudig Nederlands kampioen goochelen) en Directeur van het onder goochelaars wereldberoemde Tricky-Theater.

In 2006 zorgt Merel, met haar revue-achtige radio-theater avonden “de Vlakspoeler” en “Night of the Singing Poets”, ervoor dat het Tricky Theater (het huidige Barco) aan de oosterdokkade 10 in Amsterdam ook een plek wordt voor singer-songwriters. Lucky Fonz: 'Ik ken Merel nog van haar Vlakspoeler avonden. Ze was daar al de beschermheilige van menig singer-songwriter, lang voordat dat hele genre hip werd.'

Naar aanleiding van deze avonden wordt Merel door Cindy Pielstroom gevraagd om in een vergelijkbaar format een marathon presentatie te doen tijdens Dance Valley 2008.

In 2009 wordt het liedje Redlight District Blues opgenomen in de documentaire “Redlight Blues” van Abrahami-Netz TV Productions. De Youtube video-clip van het liedje waarin Merel te zien is als hoertje op de Amsterdamse wallen is inmiddels meer dan 20.000 keer bekeken.

Merel Moistra Cabaretière.

Eind 2008 sprokkelt Merel met sporadische try-outs tijdens open-avonden in kleine theatertjes een programma bij elkaar en wordt in die tijd ook vaak gevraagd om feestjes te verlevendigen met haar aanwezigheid. Xaviera Hollander (Internationaal bestseller-auteur): 'She definitely is an intriguing musician/singer/composer: fascinating fun songs, mysterious woman, lively stage personality and above all original material ! Bravo!!!'

Op 8 februari van 2010 tijdens een avondje Open Bak in Theater de Engelenbak ervaart Merel dan het succes waar ze dan al meer dan een jaar naar op zoek was en schrijft ze zich in voor het Amsterdams Kleinkunstfestival. Op 15 november 2010 speelt zij haar eerste ronde en doorloopt daarna tot haar eigen verbazing vrij moeiteloos de eerste drie ronden en mag een try-out tour spelen van Makkum tot Maastricht. Jury rapport Amsterdams Kleinkunstfestival:Hier komt een intelligente entertainster ons een heel persoonlijk levensdilemma voorleggen. Ongepolijst, wars van de meeste regels die in een theater gelden, vertelt zij met flair, ironie, zelfvertrouwen en vooral met lef dat zij een blunder van de schepping is. En daar mogen we allemaal om lachen, zijzelf nog het meeste nu.”

In april 2011 staat ze in de halve finale van het AKF en speelt in het Nieuwe de la Mar een goede voorstelling voor uitverkochte zaal. Geen finale voor Merel die wel de finale bezoekt en ziet dat haar vrienden van Hermitage de Publieksprijs pakken. Daags na de finale staat Merel alweer op het podium van het Bellevue theater in een aflevering van BIES en laat zien wat ze kan! Max van de burg (Caberetier. Winnaar publieksprijs Cameretten 2008.): "Ik heb Merel zien spelen bij BIES en ik vond haar een absoluut moordwijf!"

Na het Amsterdams Kleinkunst Festival komt Merel onder contract bij het Gents Theater-agentschap Tram-10 om met Hermitage, Lieven Debrauwer, en later ook Kamagurka deel uit te maken van geheel aan artiesten dat namens dit agentschap de Vlaamse theaters gaat veroveren. Met als voorlopig hoogtepunt een optreden tijdens de Vlaamse Vrouwendag in een uitverkocht Kunstencentrum de Voorruit in Gent. Divan VandenHende Tram10 : “Merel Moistra overstijgt de niche die ze predikt en verdient een groot publiek. Want aan haar roodgeverfde lippen hangen zullen ze!"

In November 2011 zeggen Evert de Vries (artistiek directeur van het amsterdams kleinkunstfestival) en Rob van de Meeberg (allround theatermens) toe Merel te helpen met de regie en dus met de totstandkoming van haar eerste avondvullende solovoorstelling: Merel Moistra “speelt” faalangst.

In haar woonplaats Haarlem is het in 2012 Roze Zaterdag en wordt Merel door de organisatie gevraagd het later zeer goed ontvangen themalied “vier de verschillen” te schrijven.

Op de laatste dag van 2011 staat Merel op de voorpagina van het Haarlems Dagblad als organisator van een voetbalwedstrijd tussen trans-mannen en trans-vrouwen op het terrein van en in samenwerking met voetbalvereniging de Koninklijke HFC. Joris Linssen van de NCRV komt langs om een Pilot te filmen.

Als gevolg hiervan speelt Merel vier uitverkochte avondvullende voorstellingen in de Toneel-garage in Haarlem, geeft merel lunchvoorstellingen in de Jopenkerk, diner-theater-voorstellingen in theater-restaurant “in den swartenhondt” en staat Merel tijdens de roze zaterdag op het door Birgit Kaandorp gepresenteerde hoofdpodium naast artiesten als Jody Bernal, Mylou Frencken, Astrid Nijgh, Dolly Bellefleur en Mrs Einstein.

In september 2012 presenteert Merel “Schalkwijk aan Zee”. Een muziekfestival met artiesten als Ali-B en Hakim Traida

Eind september 2012 begint Merel met het try-outen van haar eerste avondvullende solovoorstelling: Merel Moistra “speelt” faalangst in het Bellevue theater in Amsterdam.
De registratie van deze voorstelling is binnenkort beschikbaar zal zijn voor promotie doeleinden.

Op 14 oktober 2012 word bekend gemaakt dat Merel door is naar de halve finale van Cameretten 2012. Merel speelt haar halve finale op vrijdag 23 November in het Oude Luxor theater in Rotterdam.


Wil je meer weten? Vragen staat vrij. Bel maar met 06-20308760